Günümüzde azımsanamayacak kadar fazla cilt hastalığı olduğu kabul edilmektedir. Bunların sebepleri genetik, çevresel faktörler, yaş ve ilaçlar olabilir.
- KURDEŞEN ( Ürtiker ) : Genelde kaşıntılı olup, sınırları belirgin,deriden kabarık, pembe-kırmızı görünümlü, birkaç milimetreden birkaç santimetreye kadar değişebilen büyüklükte, yuvarlak, oval deriden kabarık görünümlü plaklardır. Bazen bu plaklar birkaç dakika içinde gelişebilir, saatler ya da haftalar boyu kalıcı olabilir.
Kurdeşenin daha kısa sürede iyileşen formu genellikle çocuk ve genç erişkinlerde daha sık görünür. Bir alerjik durum ya da bir hastalık neticesinde ortaya çıkabilir. Altta yatan bir hastalık veya alerjik durum ise tahlillerle desteklenmelidir. Kurdeşenin uzun süren formları; alkol alımı, sıcak, soğuk değişimleri, basınç vs. nedenlerle tekrarlayabilir. Kurdeşen psikolojik sıkıntı ile de ortaya çıkabilir.
- ATOPİK DERMATİT : Aile zemininde mevcut olan, ilk belirtileri yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan süregelen bir ekzama türüdür. Kırmızı zeminde ortaya çıkan yakacık tarzında kepekleri olan, su toplama alanları bulunabilen, kaşıntılı deri hastalığıdır. Bu durum için ipuçları ; Kaşıntı, yünlü giyeceklerden hoşlanmama, kuruluk, su-deterjan, su-sabun birlikteliklerine tahammülsüzlük, ailede saman nezlesi, astım, kurdeşeni olanlar, tahlillerle alerjisi tespit edilen kişiler atopik dermatit için adaydırlar. Tedavide ana prensip ; tetikleyici faktörlerden uzak durmak, derinin kuru bırakılmaması ve cilt hastalıkları hekiminin verdiği ilaçları düzenli kullanmaktır.
- İRRİTAN TEMAS EGZAMASI : Deriye irritasyon yaratan maddelerin ilk teması ya da uzun süre teması sonrası görülen deri rahatsızlığıdır. İrritan maddeler genellikle çevremizdedir. Ör ; kuvvetli asitler, alkaliler, güneş ışınları, lazer ışınları gibi…
İrritan temas egzaması temizlik işlerinde çalışanlarda, berber ve kuaförlerde, bahçe işi ile uğraşanlarda, boyacılarda , plastik ve cam sanayi ile uğraşanlarda sıklıkla görülür. Tedavide ana prensip, tahriş yapan maddeden uzaklaşmaktır.
- ALERJİK TEMAS EGZAMASI : Bazen deriye tek bir temas, bazen yıllarca temas sonrası gelişebilen aşırı duyarlılıktır. Kozmetikle ilaçlar, metaller, bitkiler genel sorumlulardır. Tedavide ana prensip hangi maddeye karşı reaksiyon olduğunun bulunmasıdır. Bunun için deri alerji testi ( PATCH test) yapılabilir.