Giderek seyrekleştiğini düşündüğünüz saçlarınız neden dökülüyor, çözümleri neler olabilir ? Saç dökülmesi zaman zaman meydana gelebileceği gibi zamanla sürekli devam eden dökülme haline de gelebilir. Saç dökülmesi nedenleri şu şekildedir:
- STRES : Kişinin saç dökülmesinin alt zemininde yatan en önemli faktörlerden birisidir stres…Stres, her türlü psikolojik sorun, vücudumuzun çalışmasında her alanda organik sorunlar yaratabilir. Bu durum saçlara da yansır,saçlarımız hızla dökülmeye başlar. En çok uygulamaya geçirmemiz gereken durum sorunumuzu çözmeye çalışmak, kendimizi anlamak için gayret sarf etmek, belki de bir uzmandan yardım almak gerekebilir.
- ERKEKLİK HORMONU : Saçlı derideki hücreler, androjen hormonuna karşı hassasiyet göstererek işlevlerini kaybederler. Bu tip saç dökülmesi kalıtsaldır. Hormon terapisi yada hormon blokasyon tedavileri saç dökülmesini durdurabilir. A.B.D. de geliştirilen “Finasterid” etken maddeli oral ilaçlar, erkek tipi saç dökülmesinde kullanılan etkili tedavilerdendir.
- TİROİD BEZİ HASTALIKLARI : Kiloda nedensiz artış ve azalmalar, sinirlilik, yorgunluk, üşüme ya da titreme gibi belirtiler tiroid bezini ilgilendiren hastalıklarda görülen belirtilerdir. Bu belirtilere ek olarak da, saçlarda dökülme olabilir. Bu durumda, cilt hastalıkları hekimi ve endokrinolog hekim işbirliği gerekmektedir.
- GEBELİK SONRASI : Doğum sonrası östrojen hormonu azaldığı için saçlarda da dökülme belirgin hale gelir. Biotin, çinko, bakır, demir, kalsiyum, kalsiyum, magnezyum, B6, B12, C, E, vitamin ve minerallerinin eksiklikleri de baş gösterebilir. Eksikliklerin laboratuvar testleri ile tespit edilip yerine konması gereklidir.
- İLAÇLAR: Kimyasal maddeler, tıbbi maddeler saçlarda belirgin dökülmeye yol açar. Özellikle kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar, anestezik maddeler, bazı antibiyotikler saçlarda dökülme yapabilir.
- MEVSİM DEĞİŞİMİ : Herhangi bir hastalığa ve eksikliğe bağlı olmaksızın, mevsim geçişlerinde ortaya çıkan saç dökülmeleri gelip geçicidir.
- KEPEK YAPISI : Saç köklerini besleyen maddelerin köklere ulaşması için sağlıklı bir saçlı derimiz olmalıdır. Kepek zeminli bir saçta dökülmeler daha sık olur. Bunun engellenmesi için uzman doktor ile görüşmek gerekir.