Psikoterapi Nedir? Psikoterapi, özel teknikleri içinde barındıran, ruh biliminin ışığında ruhsal bozukluğun iyileştirilmesi için kullanılan uygulamalardır. Psikoterapide bireyin duygu ve düşüncelerinin, hissettiklerinin farkına varması sağlanır. Kendi iç dünyasına yön veremeyen, kendi benliğinin farkında olmayan, çevresiyle ilişkilerinde uyumsuz olan ve kendi varoluşunun değerinin farkında olmayan her insanın psikoterapiye ihtiyacı vardır. Kendisini gerçekleştiremeyen her insan doyurucu niteliklere ulaşmak için bu yolu denemelidir. Bu tedavi yöntemi karşılıklı sabır ve anlayışla yürütülen bir değişim sürecidir.
Psikoterapi, kişilikteki katılıkları, tıkanıklıkları, gerginlikleri, endişeleri, olumsuz sonuç gösteren alışkanlıkları, ilişkideki çıkmazları, tutarsızlıkları azaltan ve bireye nasıl değişebileceğini gisteren tüm teknik ve yöntemleri barındırır.
Psikoterapi, Danışmanlık Değildir !
Danışmanlık, uzman bir kişi tarafından , danışan insanın davranışlarına komut ve öneri vermesidir. Psikoterapi ise uygun olan davranışı bireyin kendisini keşfederek bulmasıdır.
Psikoterapide insan, tek başına mücadele edemeyeceği ve bir uzmanın yardımcı olamayacağı sorunlarına çözüm üretmek, kendine güvenen biri olmak için terapi koşullarına göre çaba gösterir.
Kimler Psikoterapiden Faydalanır ?
Terapiden faydalanacak hastanın öncelikle terapiye ihtiyacı var mı yok mu sorgulanır. Hasta, terapinin ona sağlayacağı yararların farkında mı, terapiye karşı istekli mi sorgulanır. Normal zekada ve sorunlarını anlatabiliyor olması gerekir. Yeterli düzeyde ekonomik durumu olmalıdır ki yaşam koşullarının da genel olarak uyum sağlaması gerekmektedir. Alkol, uyuşturucu gibi madde bağımlısı olanlar psikoterapiden yeterince fayda sağlayamazlar.
Kaç Çeşit Psikoterapi Vardır ?
Psikoterapiler, hastanın ne zaman , nereye kadar ve nasıl bir terapiye ihtiyacı olduğuna göre belirlenir. Bu aşamada tanıma ve anlamanın önemi çok büyüktür. Acaba bir hastaya uygulanan psikoterapi nasıl belirlenir?
1-Hasta ile kurulan ilişki biçimine göre terapiler şu şekildedir;
- A) Derinliğine araştırıcı
- B) Destekleyici
- C) Bastırıcı
2-Ruhsal bozukluk anlayışına göre terapiler şu şekildedir;
- A) Psikodinamik temellere dayananlar: Psikanaliz-psikanalitik
- B) Davranışçı psikoterapi: Sistematik duyarsızlaştırma, üstüne gitme, itici koşullama, olumlu pekiştirme ve söndürme vb.
- C) Bilişsel bozukluk, bilgi işlemleme ve sosyal psikoloji ilkelerine dayananlar
- D) Varoluşçu ve olgu-bilimsel temellere dayananlar
3- Tedavi durumunun yapısına göre terapiler şu şekildedir;
- A) Bireysel psikoterapi
- B) Küme ( grup ) psikoterapisi
- C) Oyun psikoterapisi
- D) Aile psikoterapisi
Psikoterapi Nedir ve ne işe yarar? En iyi Psikoterapist nasıl olmalıdır gibi sorularınıza cevap bulmanıza yardımcı olamaya çalıştık.