Panik atak, günümüzde çoğu insanın kendine tanı olarak koyduğu durumdur. Fakat gerçekte hepsi panik atak yaşamış olmayabilir. Belirtilerin benzer olduğu birçok hastalığa benzetilebilir. Çünkü panik atak bir hastalık değil, hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkar. Panik atak, panik bozukluk dediğimiz hastalığın bir belirtisidir.
Panik atak, sebebi belli olmayan sıkıntı, bunaltı, korku ile beraber seyreden nöbetlerin aniden ortaya çıkmasıyla meydana gelen psikolojik bir rahatsızlıktır. Birdenbire beklenmedik anda ve nedensiz olarak ortaya çıkması panik atağın özel belirtileridir.
Panik atak korku nöbetleriyle ortaya çıkar. Belirtiler giderek şiddetlenir. 5-10 dakika sonra iyice şiddetlenir ve 1 saate kadar sürebilir. Nöbet esnasında karşılaşılan durumlar şunlardır:
- Çarpıntı
- Kalbin çok hızlı atması
- Boğuluyor hissi
- Soluk alamama
- Üşüme, titreme
- Ateş ve terleme
- Çevre ile bağlantının kesilmesi
- Çevresini algılayamama
- Mide bulantısı
- Karın ağrısı
- Şok geçirme ve bir daha nöbet geçirme korkusu
Bu belirtilerin kaç tanesinin görülmüş olduğuna göre panik atağın derecesi belirlenir. Panik atak diyebilmemiz için en az 4 tanesinin yaşanıyor olması gerekir.
Panik ataklar neden oluşur?
Hepimiz korktuğumuzda veya endişe duyduğumuz zamanlarda kalp atışlarımızın arttığını hissederiz. Bu beynimizin yönetimi ile gerçekleşir. Panik atak derecesine gelme ise beynimizdeki nöronların aşırı uyarılması ve kişinin bu nedenle aşırı duygular hissetmesinden kaynaklanır. Birey bu aşırı duyguları hep kötü şekilde yaşar. Başına hep kötü bir şey geleceğini hatta öleceğini düşünür. Yaşadığı en ufak olayı beyninde ölümle sonuçlandırır. Bu heyecanlı durumlarında nefes alamazlar, kalp krizi geçirdiklerini düşünürler. Bunun nedeni yakın zamanda ya da geçmişte yaşanan yıkıcı bir durum olabilir.
Panik ataklar insanların çoğunda kapalı alanda kalma korkusu olan agorafobi hastalığının sonucunda gözlemlenir. Bu insanlar toplu taşıma kullanamaz ve evde yalnız kalmaktan korkarlar. Sürekli evde meydana gelebilecek yangın, su basması, eve yabancı birinin girebilmesi ihtimalini düşünerek kendilerini aşırı stres altında bırakırlar.
Panik atak bozukluğu tedavisi
Panik atak hastaları doktor doktor gezebilir, doktorlar da bu durumda çaresiz kalabilirler. Hastalığın teşhisi zor olmakla beraber birçok bölüme nakil işlemleri gerçekleştirilebilir. Bu yüzden belirtilerin yakın takibi çok önemlidir. Fizyolojik bir rahatsızlığa bağlanamayan belirtilerin psikiyatrik bir rahatsızlık olabileceği anlaşıldıktan sonra psikiyatri kliniğine yönlendirilmesi ile panik atak bozukluğu tedavisi başlamış olur.
Panik bozukluk tedavisi, insana bu belirtileri yaşatan, düzgün çalışmayan beyin nöronlarının işlevlerini düzeltmek ile başlamaktadır. Tedaviye ilaçlarla başlanır. Bunun yanında bireyin korktuğu ortamlara veya durumlara alışması adına kendini güvende hissettiği insanlarla bunların üstüne gitmesinde fayda vardır. Bu yöntemler ilaçlarla beraber uygulandığında kesin sonuç sağlamaktadır.