Bulaşıcı hastalıkların başında gelen ishal, tedavi edilmediğinde çok ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilmektedir. Su ve besinlerdeki bakteriler, süt ürünlerini tüketmiyor olmak, parazitler, bağırsak işlevlerini bozan hastalıklar nedeniyle ishal meydana gelebilir. Özellikle çocuklarda yaz aylarında bakterilerin daha fazla üremesiyle sıkça görülmektedir ve bu durum anne sütüyle bağlantılıdır. Anne sütü alan bebeğin ishalden korunma oranı daha fazladır. Bağırsak hareketlerinin hızlanması sonucunda meydana gelen ishal , günde üçten fazla kez cıvık ve sık dışkılama ile tanımlanır.
Sulu dışkılama vücutta su kaybına ve bundan dolayı birtakım belirtilere yol açmaktadır. İshal olduğunuzda halsiz, susamış, mideniz bulanmış hale gelirsiniz. Gazdan dolayı karın bölgenizde ağrı olabilir, ateşlenebilir, kusabilir, sürekli şekilde tuvalete çıkma ihtiyacı hissedebilir ve tuvaletinizi yetişemeden kaçırabilirsiniz. Peki hangi yiyeceklerin fazla tüketimi hızlı olur, ishale ne iyi gelir inceleyelim.
İshali Ne Geçirir? Tedavisinde Neler Uygulanır?
- Bir litre kaynatılmış suya bir çorba kaşığı sofra tuzu, şeker ve bir çorba kaşığı karbonat koyularak bitene kadar sık aralıklarla içilir.
- İshal için şeker- tuz paketleri satılmaktadır. Sağlık ocağı veya eczaneden temin edebilirsiniz.
- Uzun süren ishallerde ve ağızdan beslenemeyen durumlarda sıvı elektrolit dengesini sağlamak için serum takılmalıdır.
- Lifli ve yağlı besinleri tüketmek ishalin süresini artırır. Bunun yerine potasyum kaybını önlemek adına muz ve patates tercih edilmelidir. Ayrıca ishali geçirmede makarna, ekmek, pirinç püresi, yoğurt, yağsız et tüketimi de etkili olmaktadır.
- 6 aydan büyük bebeklere patates püresi, muz püresi, pirinç lapası ve ev yoğurdu yedirilebilir.
- Çocuklara doktor tavsiyesi dışında asla antibiyotik verilmemelidir. İshallerin birçoğu virüs kaynaklıdır ve antibiyotik kullanımı işe yaramayabilir. Kanlı ishal durumlarında bazen kullanılabilir. Fakat iyileştirmek yerine çocuklarınızı daha da hasta etmemek için kendi bildiğimiz ilaçları vermemeliyiz.
- İshal tedavisinde öncelikli amaç kaybedilen sıvının yerine konmasıdır. Beslenme ve sıvı takviyesinin devam etmesi gerekir. İshalin derecesine göre tedavi şekli değişebilmektedir. Kusma ve ateşin eşlik etmediği ishaller hafiftir ve bol su içerek tedavi edilir. Eğer bebek ise anne sütü vermeye özen gösterilmelidir. Eğer susuzluk belirgin bir şekilde ise, ağız kuruluğu varsa, idrar çıkışı azsa, su alımına oldukça dikkat edilmeli ve mutlaka doktora gidilmelidir. Bebekler için eczaneden ishal kitleri alınabilir. Ek olarak çocuklara ishal ilacı kullanmaya gerek yoktur.