İntihar Nedir Ve İntihar Nasıl Engellenir?

İntihar Nedir Ve İntihar Nasıl Engellenir?

İntihar her yaşta görülebilir. Dünyada 15-44 yaş grubunun ölüm nedenleri arasında intihar, ilk üçte yer almaktadır. Kadınlarda 15-24 yaş grubunda fazladır. Girişim kadınlarda daha fazla, ölümle sonuçlanan intiharlar ise erkeklerde daha fazladır.

 

İnsan Neden İntihar Eder ?

 İnsanı intihara sürükleyen en önemli neden depresyondur. Depresyon hastalarının yarısından  fazlası intihar etmeyi düşünür. Yoğun ruhsal sıkıntılar yaşayan insanlar sık sık intihar düşüncesine sürüklenir. Bunalımından çıkmanın tek çaresinin intihar olduğunu düşünürler. Toplum baskısının da buna etkisi büyüktür. Baskılar dayanılmaz hale geldiğinde insanda intihar düşüncesi artar.

İntihar Nasıl Meydana Gelir ?

 İntiharın 3 aşaması vardır; intihar düşüncesi, intihar girişimi ve tamamlanmış intihar (ölümle sonuçlanan).

İntiharın en ileri derecesi, intihar girişimi gerçekleştiğinde kendi mutsuzluğunun sebebini arkasında bıraktığı insanlar yüzünden olduğunu düşünmektir. Böyle bir intihar girişimi şu anlama gelir: ‘ Ben öldükten sonra insanlar yaptıklarından pişman olacak ve benim değerimi anlayacaklar ‘ gibi.

İntihar Riskinin Yüksek Olduğu Durumlar

Ailesinde intihar girişimi olanlar , ergenler ve genç yetişkinler, yaşlılar, kronik hastalığa sahip olanlar, hastaneye yeni yatmış olanlar, daha önce intihar girişiminde bulunanlar, hayatına son vermek isteyen kişiler, sosyal sınıfta bulunan insanlar, ağır depresyonda olanlar, hastanın insanlarla iletişiminin kesilmesi gerektiği durumlar ve depresif bir hastanın bir anda neşelendiği durumlarda intihar etme riskinden şüphelenilmelidir. Hastaneye yatan hastalarda intiharlar genellikle sabaha yakın saatlerde meydana gelir. Bu yüzden hastanın yakınında kesici delici alet, hap veya herhangi bir ilacın bırakılmaması gerekir.

 En Çok Kullanılan İntihar Yolları

 Dünya Sağlık Örgütü’nün en sık intihar yöntemleri olarak ateşli silahları ve pestisitler gibi zehirleyici maddeleri belirtmiştir. Kadınlar intihar etmek için bilek kesmek, aşırı dozda ilaç almak gibi yöntemleri seçerken, erkekler ise ateşli silahlar ve kendilerini asmak gibi yöntemler kullanırlar.

İntihar Riski Olan Hastaya Nasıl Davranılır ?

 Böyle bir risk altında olan hastanın düşüncelerinin dinlenmesi gerekir. Böyle bir planı olup olmadığı sorgulanır. Psikolojik durumunun düzeyinin belirlenmesi gerekir. Duruma göre bu düşünceden uzaklaştırılması için hastaya hayatın güzelliğini, tutunma yollarının anlatılması ve ona yol gösterecek somut fikirlerin anlatılması yararlı olacaktır. Duygularının kontrolünün takibi gereklidir. İlaçlarını düzenli almasında yardımcı olunur. Yakın gözlem altında olması fayda sağlar. Kendine zarar verebileceği araçlar kontrol altına alınır. Hasta ile intihar etmeyeceğine dair sözleşme yapılır.

Yorum Yap
0 Yorum yapan