Hamilelikte canlı aşılar güvenli değildir. Bu aşılar canlı virüsler içerir ve mikrop bulaşma riskleri cansız aşılara göre fazladır. Bu yüzden hamilelikte yapılmazlar. Bu canlı aşılar; Çiçek aşısı, polio aşısı, kabakulak, kızamık, kızamıkçık, sarıhumma, at vebası, newcastle ve gumborodur. Aktif olan bu canlı aşıların yerine aktifliği yok edilmiş aşıların yapılması tehlike içermez.
Hamilelere yapılan belirli aşılar tetanoz ve difteridir. Tetanoz aşısı bebeğin yenidoğan tetanozu olmasını önlemektir. Yenidoğan dönemi tetanozu, uygun temizlik şartlarında kordonun kesilmesi sonucu ölümcül sonuçlar doğuran bir olaydır. Doktorunuz tetanoz aşısını atladıysa ve aşı olup olmadığınız hakkında sorgulama yapmadıysa siz mutlaka hatırlatın.
Aktifliği yok edilmiş, yapılmasında bir sakınca olmayan grip aşısını da hamilelikte yaptırabilirsiniz. Grip olduğunuz dönemlerde ve salgınlarda grip aşısı olabilirsiniz. Grip aşısı hamilelere önerilen aşılardandır.
Bunların haricinde yaşadığınız bölgeden farklı aşılamalar gerektiren yerlere seyahat edecekseniz önceden bilgi alın ve doktorunuza bu aşıları olup olamayacağınızı sorun.
Hepatit A-B, pnömokok, meningokok gibi aşılar hamilelere uygulanabilir.
Evde başka çocuğunuz varsa ve aşılanmaları gerekiyorsa bunun bir sakıncası yoktur. Ayrıc sadece kendinizin değil, beraber yaşadığınız aile fertlerinin de hastalıklardan korunma yollarını bilmesi ve uygulaması gerekir.
Hamileyken kaç saat yolculuk yapabilirim?
Sağlıklı bir hamilelik geçiriyorsanız uçak yolculuğu da dahil seyahat etmenizde bir sakınca yoktur fakat yine de doktorunuza danıştıktan sonra ve son kontrollerinizi yaptırdıktan sonra seyahate çıkmanız önerilir. Genel olarak seyahatlar güvenlik tehditi oluşturmaz. Yine de sık seyahat etmeniz uygun görülmeyebilir.
Hamileliğin 14-28. Haftalarında düşük ve erken doğum riski daha azdır. Bu dönemdeki seyahatleri tercih edebilirsiniz. Seyahat esnasında bol sıvı tüketin. Seyahatlerin arasında molalar verin. Ayaklarınızı yükseltmek için basacağınız yastık gibi eşyaları yanınızda taşıyabilirsiniz.
Hamileyken oruç tutabilir miyim?
Uzun süren açlıkta vücutta keton cisimcikleri oluşur. Bu maddeler bebek için zararlıdır. Beyin gelişiminin önünde engeldir.
Hamilelik esnasında ve emzirdiğiniz sürece oruç tutmanız önerilmez. Bebeğiniz size muhtaçtır ve büyüme gelişmesi için sizin düzenli beslenmeniz şarttır.
Hamileyken cinsel ilişkiye girebilir miyim?
Erken doğum riski varsa, daha önce erken doğum yaptıysanız, bebeğinizin karındaki yerleşimi, hamilelikteki kanamalar gibi durumlarda cinsel ilişki yasaktır. Eğer gebeliğiniz sorunsuzsa cinsel ilişkiyi kısıtlamanıza gerek yoktur.