İştahınız açık olacağı zamanlar olabilir, özellikle bu zamanlarda kendinizi engellemeyin ve yiyin. Yeterli miktarda karbonhidrat almaya gayret edin. Hamileliğin 4.ayında dikkat edilecek hususlar şunlardır;
- Yoğun fiziksel aktivite plasentaya kan akışını azaltabilir. Bol bol dinlenmeye, bol sıvı almaya ve kararında egzersiz yapmaya devam edin. Egzersiz olarak adım atabilirsiniz, bu varis oluşumunu, bileklerin ve ayakların şişmesini, karın bölgesi ağrılarını ve sırt ağrılarını engelleyecek ya da en aza indirecektir.
- Yorgun olduğunuzda, sol tarafınıza yatarak uyumanızı ya da dinlenmenizi öneririz. Başınızın dönmemesi için pozisyon değiştirirken(özellikle de yattığınız yerden kalkarken)yavaş hareket edebilirsiniz.
- 4.aydan doğuma kadar bebek, doğumdan 4-6 ay sonrasına yetecek kadar demir depolar. Demir alımınızın yeterli olup olmadığını ve demir emilimine yardımcı olmak için yeteri kadar C vitamini ve bakır alıp almadığınızı doktorunuzla kontrol edin.
- 38 dereceyi geçen sıcaklıklarda jakuzilerden, sıcak su dolu küvetlerden ve saunalardan uzak durmanızı öneririz.
- Sigara dumanının yoğun olduğu ortamlardan ve alkolden uzak durmalısınız. Kafeini sınırlamanızı öneririz.
Unutmayın ki, gereksiz kilo alımını sınırlayabilirseniz, cildinizin yüzeyindeki çatlakları önleyebilir ya da en aza indirebilirsiniz. - Duygu değişiklikleri bu ayda da devam edebilir, olumlu ve olumsuz duyguları birlikte yaşayabilirsiniz, buna hazırlıklı olmak buna şaşırmamak alınabilecek en iyi önlemdir.
- Eğer hamileliğiniz grip ve soğuk algınlığı mevsimine denk geldiyse, grip aşısı konusunda doktorunuzun önerilerine kulak vermelisiniz.
- Bunun dışında her türlü ateş, hastalık, vajinal akıntılarda değişiklik,bilek ağrısı veya güçsüzlüğünü doktorunuza bildirin. Burun kanaması veya burun ve kulaklarda doluluk hissi olasılığına karşı dikkatli olun.
- Organik besinler, tam tahıl ürünleri tüketmenizi ve yiyeceklerinizi tuz yerine taze aromatik otlarla ve doğal baharatlarla pişirmenizi öneririz.