Farenjit, birtakım virüslerin sebep olduğu ağız ve burun duvarının iltihaplanmasıyla oluşan tablodur. Akut ve kronik olarak iki çeşide ayrılır. İkisinin belirtileri birbirinden farklıdır. Akut farenjit oluştuğunda belirtileri hemen hissedilmeye başlar ve iltihaplanma daha şiddetlidir. Kronik farenjit belirtileri ise daha hafiftir ve uzun sürer( 6 aydan fazla).
Grip, soğuk algınlığı, nezle gibi üst solunum yolları hastalıkları farenjite neden olabilir. Bu hastalıklara neden olan virüsler öksürme ve hapşırma ile yayılarak farenjite de sebep olabilir. Bu sebeple kış aylarında toplu alanlarda bulunmaktan kaçınmak her zaman iyidir. Özellikle kreşe giden çocuklarda bu hastalık oldukça yaygındır. Bunun yanında önceden sinüslerin sık sık iltihaplanması, alerjiler, grip salgınları tetikleyici faktörlerdir. Bu farenjit geçici olabileceği gibi kirli hava, alkol, sigara, boğaz akıntısı, aşırı soğuk veya sıcak yiyecekleri tüketmek gibi boğazı tahriş eden durumlar farenjitin kalıcı olmasına ortam hazırlar.
Akut Farenjit belirtileri
- Boğaz ağrısı
- Boğazın kızarması
- Boğazın şişmesi
- Ateşin yükselmesi
- Yutkunurken zorluk
- Baş ağrısı
- Kas ağrısı
- Halsizlik
- Öksürük
- Ses kısıklığı
- Kulak ağrısı
Kronik Farenjit belirtileri
- Boğazda kuruluk
- Gıcık
- Yutkunma zorluğu
- Boğazda yanma
- Boğazda takılma hissi
- Sürekli boğaz temizleme isteği
Bu farenjit belirtileri sonrasında doktora başvurulduğunda şikayetleriniz sonrasında bulguların varlığı kulak burun boğaz muayene si ile araştırılacaktır. Boğaz ağrısının bakteriyel kökenli olup olmadığını araştırmak için boğaz kültürü alınabilir. Farenjit bakteriyel kökenli değil, virüs kökenlidir. Yalnızca sinüzit gibi diğer benzer belirtilerin görüldüğü hastalıkların varlığının araştırılması için film çekimi ve kanda kültür sayımı yapılabilir. Başka hastalığa dair bulgu bulunamazsa farenjit tedavisine başlanır.
Farenjit tedavisi
Doktorunuz boğaz kültüründen sonra bakteri varlığını pozitif olarak teşhis etmişse antibiyotik tedavisine başlar. Bu boğaz enfeksiyonunun tedavisidir. Farenjit için antibiyotik tedavisi yeterli değildir. Farenjit antibiyotikle tamamen tedavi edilemez. Farenjit tedavisinde ek olarak anti enflamatuvar yani, genel olarak enfeksiyonu tedavi eden ilaçlar, ağrı kesiciler, gargaralar, boğaz pastilleri kullanılır. Doktorunuzun verdiği ilaçlar dışında dikkat etmeniz gereken bazı durumlar bulunur. Evde kendi kendinize yapacağınız tedavilerin katkısı olacaktır. Fakat yine de doktorunuza danışmadan hareket etmemenizde fayda vardır. İşte evde yapabileceğiniz birkaç öneri:
- Bol su tüketin.
- Bolca dinlenin.
- Alkol ve sigara içilen ortamlardan uzak durun.
- Besinlerinizin orta sıcaklıkta olmasına dikkat edin.
- Üşümenin önüne geçin.
- Alerjiye neden olabilecek durumlardan kaçının.
- Boğazın tahriş olabileceği durumlardan kaçının. ( boğazı temizlemeye çalışmak, aşırı öksürmek vb)
- Zencefil, bal, fesleğen, limon, sarımsak, adaçayı gibi besinler boğaz mikroplarını yok etmede ve ağrıyı azaltmada yardımcı olabilmektedir.