Ergenlik dönemi, hızlı fiziksel büyüme, cinsel gelişme ve psikososyal olgunlaşma ile karakterize çocukluktan yetişkinliğe geçiş sürecidir. Bu dönem, ikincil cinsel özelliklerin belirginleşmesi, vücuttaki yağ dağılımının değişmesi ve iskelet sistemindeki gelişmeyi içeren 10-20 yaşları arası dönemi kapsar. Ergenlik dönemindeki deri değişiklikleri ;
- Fizyolojik deri değişiklikleri
- Deri hastalıklarına bağlı deri değişiklikleri
- Psikolojik bozuklukların zeminindeki deri değişiklikleridir.
Fizyolojik deri değişiklikleri hormonların artışıyla ortaya çıkarak yağ ve ter bezlerinin aktivitesinin artmasıyla yüz, gövde, dekolte, saçlı deride aşırı yağlanma, akne, vücuttaki ter kokusunun belirginleşmesi, deride çatlaklar olur.
Ergenlik döneminde ortaya çıkan deri hastalıkları, erişkinler kadar sık değildir.Tabiki ülkelerin genetik, sosyoekonomik, kültürel, coğrafik yapılarına göre dermatolojik hastalıkların sıklığı değişmektedir. En sık ; akne, ekzama, viral zeminli deri hastalıkları, mantar hastalıkları görülebilmektedir.
Psikolojik bozuklukların zemininde ortaya çıkan deri değişiklikleri, ergenin bu dönemde topluma, sevdiğine ve ailesine kendisini kanıtlama, kabul ettirme ve ayrıca bağımsızlık ihtiyacının artması, kendine ve bedenine olan ilgisinin artması nedenleriyle çok önemli bir yer teşkil etmektedir. Özellikle akne bu dönemde görülen sık rastlanan bir hastalıktır. Ergende sosyal çekingenlik ve dolayısıyla güven azalmasına neden olabilir. Bu dönemde ergenle iş birliğine gidilip konuyu geciktirmeden bir dermatoloğa başvurmakta fayda vardır. Ayrıca varolan dermatolojik sorunları hızla kapatacağını düşünerek maruz kalınan doğal yada suni ultraviyole radyasyonu ile ortaya çıkan bronzlaşma eylemi başta deri kanserleri olmak üzere çeşitli dermatolojik hastalıkların zeminini hazırlamaktadır. Her türlü cilt hastalığının tedavisindeki gecikmelerle ergenin kozmetik kapatıcıları denemesi de varolan sorunları arttırmaktadır.
Bu dönemde ergenin basındaki pop yıldızı veya popüler kişilerden örnek aldığı kalıcı dövmeler, piercing adı altındaki vücut delme işlemleri sonrasında, bazı dermatolojik sorunlarla karşılaşabileceğini belirtebiliriz.