Bronşit hastalığı , akciğerlerdeki hava sirkülasyonunu sağlayan bronş tüplerinde meydana gelen iltihaplanmadır. Bu enfeksiyon hava yoluna kaçan bakteriler ve diğer mikroorganizmalar sebebiyle, kişinin kendi ağız yolundan veya çevresinden bulaş yoluyla meydana gelir. Bu alt solunum yolu enfeksiyonu, üst solunum yollarında meydana gelen bir enfeksiyondan kaynaklı da meydana gelebilir. Örneğin grip ve nezleye yol açan bakteriler bronşite neden olabilir.
Bronşit hastalığı bebeklerde sıkça meydana gelmektedir. Çünkü küçük çocuklar hava yolunu etkin temizleyemezler. Bağışıklık sistemleri yetişkine oranla daha güçsüz olduğu için solunum yoluyla aldıkları bakteriler tükürükle alt solunum yollarına taşınır ve enfeksiyon gelişir. Yetişkinlerin de her gün maruz kaldığı hava kirliliği, toplu taşıma ortamları, insanlarla kurulan sık ve yakın iletişim sonucunda hastalık gelişmektedir.
Bronşit akut veya kronik olarak ikiye ayrılır. Akut bronşit hayatın bir döneminde gelişir ve geçicidir. Grip gibi gelişir ve ilaç tedavisiyle düzelir. Kronik bronşit ise hastalık belirtilerinin hayat boyunca görüldüğü süreçtir. Sürekli devam eden akciğer iltihabı, diğer alt solunum yolları hastalıkları için ortam hazırlayıcı ciddi bir tablodur. Akut bronşit toplumumuzda sıkça görülen bir hastalık tablosudur. Maruz kalınan etkenlerin azaltılması hastalıktan korunmanın en önemli şartıdır. En önemli kural bireyin hijyenine dikkat etmesidir. Özellikle hasta bireylerin çevresindeki insanları düşünmesi ve bakteri yayabilecek durumlardan kaçınması gerekir. Öksürürken ağzını kapatması, maske kullanması, toplu ortamlarda uzun süre bulunmaması alınabilecek önemlerden basitçe birkaç tanesidir.
Bronşit Belirtileri Nelerdir?
- Öksürük
- Nefes darlığı
- Hırıltılı solunum
- İştahsızlık
- Kirli, farklı renkte balgam
- Yüksek ateş
- Burun kızarıklığı
- Burun akıntısı
- Kas ve eklem ağrısı
- Baş ağrısı
- Üşüme
- Titreme
- Göğüste sıkışma hissi
Bronşit belirtileri diğer solunum yolu enfeksiyonlarıyla benzer belirtiler içerir. Solunum yolu şikayetlerinin kesin tanısının konması belirli testlerle yapılmaktadır. Bronşit hastalığı için ise kesin tanı akciğer filmi, akciğer fonksiyon testi ve balgam kültürünün incelenmesi ile konur.
Bronşit Tedavisi
İlaç tedavisinin yanında beslenme ve hijyen kurallarına uyum sağlayarak akut bronşiti tedavi edebiliriz. Eğer hastalığa bakteriler sebep olduysa antibiyotik kullanımı tercih edilir. Virüslerden kaynaklı ise antibiyotik reçete edilmez. Bunun yanında hastalığın öksürük, balgam gibi belirtileri öksürük ilaçları, balgam sökücüler ile tedavi edilir. Belirtileri yaşarsanız evdeki ilaçları kullanmanız tavsiye edilmez. Hastalığa neden olan faktör tespit edilmeden kendi başınıza yapacağınız tedavi etkili olmayabilir. Ancak ilaç kullanmayıp sağlık koşullarını iyileştirmekle de fayda sağlanabilir.