Bipolar bozukluk, çeşitli duyguların en üst seviyede yaşandığı bir duygudurum bozukluğudur. Birey, duygularını aşırı şekilde yaşar. Zaman zaman depresif zaman zaman da manik, yani aşırı neşeli olabilirler. Bu ani ruh değişiklikleri kişinin yaşantısında aksaklıklara neden olabilir. İnsanlar arası ilişkileri zorlaştırır. Arkadaşlık bağı kurmakta zorlanılabilir. Kişinin riskli davranışlarda bulunmasına yol açtığından kendine ve çevresine zarar verme olasılığı artar. Bazen ruh hali normal olarak seyretse de iniş çıkışlar sıkça yaşanır.
Manik dönemde bireyin davranışlarında ekstra kendine güven, taşkınlık, coşku, hareketlilik, konuşkanlık, dikkatsizlik, uykuya daha az ihtiyaç duyma, abartılı ve farklı giyinme, artan alışveriş isteği, abartlı makyaj, çok ve hızlı konuşma, cinsel istekte artış, kendi yaptığı eylemlerin çevreye zararını düşünememe, sinirlilik gibi değişiklikler oluşur.
Depresif dönemde birey kabuğuna çekilir. Herhangi bir eylemi yapma isteği yoktur. Çoğu zaman yataktan çıkmak istemez. Buna bağlı uyku sorunları oluşur. Çevresine karşı tahammülsüzdür. Öfkelenebilir. Kendine güveni azalmıştır ve kendini değersiz hisseder. Arkadaşlarının yanındayken onlar eğlendiği esnada bu birey kendi kendine düşüncelere dalabilir.
Tüm bu davranışların aile ve arkadaş çevresi tarafından idare edilmesi gerekir. Bunun için öncelikle yapılması gereken şey hastalığın belirtilerinden haberdar olmaktır. Bipolar bozukluğu olan bireye nasıl davranılmalıdır dersek ona destek olmanın hastalığın tedavisine katkısı oldukça fazladır diyebiliriz. Hadi onların hastalığı yenmesini kolaylaştırabilecek noktalara hep birlikte göz atalım:
- Öncelikle bireyi, hastalığını kabul etmesi için cesaretlendirin. Dünyada milyonlarca insanın böyle hissettiğini, diğer tedavisi olan hastalıklardan bir farkı olmadığını ve çözümünün mevcut olduğunu ona anlatın. Doktora erken evrede başvurup ilaçlarını düzenli kullanması tedaviyi hızlandıracaktır.
- Hastalığı hakkında araştırma yapın, doktorundan bilgi alın. Hastada hangi belirtilerin ağır bastığını bilmek ona karşı davranış biçimini şekillendirecektir.
- Duygularını sizinle paylaşmasını sağlayın. Yanında olduğunuzu hissettirin ve konuşarak sıkıntılarının azalmasına yardımcı olun. Kendini değersiz ve yükmüş gibi hissetmesine engel olun. Öz saygısını kazanması için cesaretlendirin. Kendisinin hayattaki değerini ona anlatın.
- Manik ve depresif geçişleri arasındaki zorlu kısa dönemlerde onu asla emir cümleleriyle uyarmayın. Bu onun stresini artırmaktan başa bir şeye yaramaz. Stres halinde olması da tedavide istenen bir durum değildir.
- Bazı durumlarda birey ağzından çıkanı duymayabilir. Hakaret, küfür içeren sözler, saldırgan davranışlarda bulunabilir. Böyle durumlarda sakin kalmaya çalışarak hastalığın getirdiği sorunlar olduğunu unutmayın. Bu tür durumlarda tepki göstermeyin. Sabredin. Kendinizi korumanız gerekirse terapist veya yakınlarınızdan yardım alın.
- Ona daima dürüst olun. Onun da normal bir birey olduğunu ve hastalığı yenebileceğini unutmayın. Ortak faaliyetlerde bulunun ve görev paylaşımı yaparak kendisini değerli hissetmesini sağlayın.
- Kullandığı ilaçlar zamanla yan etkiler gösterebilir. Kişi iyi olduğunu hissedip ilacı bırakma yoluna başvurabilir. Ona ilacın doktor kontrolünde olması gerektiğini, eğer kendi isteğine göre ilacı bırakırsa daha kötü sonuçlar doğurabileceğini ona anlatın. Ayrıca tedavi sürecinde doktorla iletişimde kalın. Davranışları hakkında veya aklınıza takılan bir sorun karşısında mutlaka doktordan yardım alın.
- Bipolar bozukluğu olan bireylerin tedavi sürecinin zor olduğunun farkındayız. Ama bu emeklerin karşılığını alacağınızı unutmayın. Kötü günlerin hepsi geride kalacak.