Anksiyete insanın iç bunalımı,kaygısı,endişesi olarak tanımlanır. Her birey yaşamının belirli dönemlerinde anksiyete yaşar. Kişi yaşadığı herhangi bir olay veya durumun kötü sonuçlanacağını düşünerek kendi kendine endişeye düşer ve nedeni belirsiz normalden sapan duygular yaşar. Bu durum, hafif anksiyete duygusundan, ileri düzeyde panik derecesine varan değişik yoğunluklarda olabilir. Bu duruma fizyolojik belirtiler de eklenir.
ANKSİYENİN DÜZEYLERİ
Hafif anksiyete-Orta derecede anksiyete- Ağır derecede anksiyete-Panik derecede anksiyete şeklinde derecelendirilir.. Panik derecede anksiyete en ileri seviyedir ve normale geri dönüş oldukça zordur. Anksiyetesi olan birey ya sorunlarla savaşır ya da bu sorunlardan uzaklaşarak daha büyük sıkıntıların içine düşer. Anksiyete sinir sistemini uyarır ve böbreküstü bezleri ile koordine halinde olması iç denge için gereklidir.
ANKSİYETELİ BİREYDE GÖZLENEN GENEL GENEL BELİRTİLER NELERDİR?
Hasta genel olarak bir huzursuz, etkilere ani tepkiler veren, sabırsız, çabuk sinirlenen ve kızan ruh hali içerisindedir. Yerinde duramaz. Korkuya benzer duygular yaşar ve sanki kötü bir haber alacakmış gibi hisseder. Nefesi sıkışır , bunalır. Dikkati çabuk dağılabilir. Bu nedenle unutkanlıklar olabilir. Düşünce sürecinde belirgin bir bozukluk olmaz, sadece yaşadığı sıkıntıları anlatırken yaşanan telaş nedeniyle kelimeler ağızından hızlıca dökülür.
ANKSİYETENİN FİZYOLOJIK BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Hipertansiyon
- Taşikardi
- Ağız kuruluğu
- Kas geriliminin artması
- Göz bebeklerinde büyüme
- Terleme
- Bulantı,kusma
- Çarpıntı
- El ve ayaklarda karıncalanma,uyuşukluk
- Titreme
- Soluk almakta zorluk çekme
- Kılların dikleşmesi
- Sık idrara çıkma,sık dışkılama
- Yüzde solukluk ve kızarma
ANKSİYETENİN BİLİŞSEL BELİRTİLRİ NELERDİR?
- Gerçeklik duygusundan uzaklaşma
- Çevrenin değişik algılanması
- Dikkat dağınıklığı
- Unutkanlık
- Konsantre olma güçlüğü
- Fiziksel zarar görme endişesi
ANKSİYETENİN DUYGUSAL/DAVRANIŞSAL BELİRTİLERİ
- Korku
- Huzursuzluk
- Karamsarlık
- Çaresizlik
- Donakalma
- Olaylardan kaçma
- Yerinde duramama
ANKSİYETE VE KORKU ARASINDAKİ FARK NEDİR?
Anksiyete korkuya benzer bir durum olarak tanımlanır fakat anksiyetenin nedeni belli değil iken korkunun nedeni bellidir. Korku bilinçli tehlikelere karşı gelişen tepkidir. Algılanan bir tehlike, tehdit anında hissedilen ve güçlü bir kavga etme, kaçma dürtüsü, çeşitli fizyolojik belirtiler ile yaşanan yoğun duygusal uyarılma ve heyecan duygusudur. Biliçdışı olan ve nesnesi kişi tarafından tanınmayan, içselleştirilmiş tehlikelere karşı tepsi ise anksiyetedir. Anksiyetede bilinç dışı tepkiler ortaya çıkar.