Aids Nedir?

Aids Nedir?

Aids, hiv virüsünün (Human indefiancy virüsü) neden olduğu bir hastalıktır. Bağışıklık sistemi hastalıklar ve enfeksiyonlarla savaşır. Hiv virüsü bağışıklık sisteminde savaşan hücrelere zarar verir ve hücreleri yok eder. 

 

Aids çoğu insanda belirti vermez. Virüs bulaştıktan hemen sonra hafif nezle, lenf bezlerinde ağrı ve şişlik oluşabilir. Hastalık ilerledikçe güçsüzlük duygusu oluşmaya başlar. Ayrıca enfeksiyonlar artar ve kanserler görülür. 

Aids‘nin tedavisi var mıdır? 

Bu hastalığa yakalandıktan sonra uygulanacak bir tedavi, aşı bulunmamaktadır. Bu virüs insanı yavaş yavaş etkileyerek bağışıklık sistemine zarar vermeye başlar. Yaklaşık 10 yıl içinde bağışıklık sistemi tümden etkilenmiş hale gelir. 

Hasta bağışıklık sistemi çöktüğünde artık hastalıklarla baş edemez hale gelir. Bünyesi oldukça zayıflar. İlerleyen aşamasında enfeksiyon kapmaya bağlı bağışıklık sistemi zayıflayan insan son hastalık evresine girmiştir. Bu son evreye Aids denir. Hiv hastası olan çoğu kişi bunu farketmeden yıllarca yaşayabilir. Henüz bünyesi hastalık tepkisi vermemiş olsa da bu hastalığı diğer sağlıklı insanlara bulaştırma riski vardır. 

Bağışıklığı zayıflayan insan fırsatçı enfeksiyonların neden olduğu ciddi hastalıklara daha kolay yakalanabilir. Bu enfeksiyonların fırsatçı adını almalarının sebebi, normal zamanda insana bulaştığında hastalık yapmaması fakat fırsat bulduğunda yani bağışıklık sisteminin zayıfladığını farkettiğinde hastalığa neden olmasıdır. Kanser bunlardan birisidir. Vücut zayıfladığında hasta olma riski artar. Kanser, zatürre, verem gibi ciddi hastalıklar, bunun yanında şiddetli ishal, belirgin bir kilo kaybı, yüksek ateş gelişebilir.  

 Aids nasıl bulaşır? 

Aids’nin en yaygın bulaşma yolu cinsel ilişkidir. Korunmasız cinsel ilişki nedeniyle hasta olan birey farkında olmadan virüsü sağlıklı kişiye bulaştırabilir. Böylece virüs kolaylıkla yayılmış olur. Bu yüzden ilişkiye girdiğiniz insanın Aids dahil diğer tüm cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı bağışık olduğunu bilmekte fayda vardır.   

Aids, hasta bireyin kanı ve diğer vücut sıvıları ile de bulaşabilir. Özellikle Aids hastası bireyin kanı ile temas etme riski sağlık çalışanlarının dikkat etmesi gereken bir durumdur. Aids hastasının derisine temas etmiş iğneye veya herhangi bir kesici delici aletlere ve vücudundan çıkan sıvılara dokunmamak gerekir. Ayrıca Aids hastası insan organ bağışı yapamaz.

Bu virüs anneden çocuğuna gebelikte,doğum esnasında veya emzirirken de bulaşır. 

AIDS ne zaman bulaşmaz? 

Aids, gündelik temaslarla ( el sıkışma, dokunma, tokalaşma vb.), elbiselerin paylaşılmasıyla, tuvaletlerden, hasta birey ile aynı evi paylaşarak veya aynı havayı soluyarak, yemeklerin ve tabakların paylaşı bulaşmaz. Öpüşmeyle bulaşmaz fakat derin öpüşmelerin az da olsa riski vardır. Cinsel eşi elle cinsel olarak uyararak bulaşmaz fakat kan, meni veya vajinadan gelen herhangi sıvılara dokunmak, elde kesik,yaranın olması risk oluşturur. 

 

Yorum Yap
0 Yorum yapan