Ağrı Nedir?
Vücudun sağlığının kötüye gittiğinin göstergesi olarak verilen bir uyarıdır. Ağrılar vücudun dışarıya vurduğu şiddetli ve devamlı olan acı şeklidir. Vücuttaki ağrılar genellikle kaslar, kemikler, deri, iç organlar ve yumuşak dokularda hissedilir. Ağrının vücutta hissedilmesini sağlayan sinir yapılarıdır.
Ağrı Nasıl Hissedilir ?
Vücudun tamamına yayılmış vaziyette sinir hücreleri bulunur. Vücudun herhangi bir noktasına meydana gelen travma, ezilme, yaralanma, iltihap vb durumlarda sinir hücreleri bu uyarıyı algılayarak beynin ağrı merkezine gönderir ve ağrı hissedilir. Ağrının sinirler arasındaki iletişimi nörohümoral, kimyasal ve sinirsel değişimler vasıtasıyla gerçekleşir. Vücudun herhangi bir noktasında meydana gelen bir ezilmeden ezilmeyi yaşayan hücre kimyasal bir madde yayarak sinirleri uyarır ve sinir sistemine iletir. Sinirler arasındaki iletişim kimyasal yol ile gerçekleşir. Bu kimyasallardan en önemli olan P maddesidir. P maddesi ağrının uygulanan tepkiye göre sinirlere uyarıda bulunarak ağrının miktarını belirtir. Vücutta meydana gelen ağrının büyüklüğünü ilk olarak omurilik ve sonrasında beyin yapar. Ağrı nedir sorusunun cevabı kısaca budur.
Vücutta Meydana Gelen Ağrı Türleri Nelerdir ?
İnsan vücudunda zaman zaman her nokta ağrımasına karşılık insanlarda en çok ağrıyan yerler şunlardır:
- Bel ağrısı (Lumbago)
- Baş Ağrısı
- Migren Agrısı
- Gögüs Ağrısı
- Yanıcı tarzda ağrı (Kozalji)
- Damarsal kökenli ağrı
- İç organ ağrıları (Kolikler)
- Kol Ağrısı
- Sinir ağrısı (Siyatji)
- Kas Ağrısı
- Diş Ağrısı
- Karın Ağrısı
- Böbrek Ağrısı
- Mide Ağrısı
- Omuz Ağrısı
- Boyun Ağrısı
- Ayak Ağrısı
Unutulmamalıdır ki ağrı bir uyarıdır. Sağlığın bozulduğunun alarmıdır. Vücudunuzdaki meydana gelen bir ağrı sandığınız dışında başka hastalıklarından belirtisi olabilir.