Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin,yağsız kütleye oranla aşırı artması sonuncu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının olması gerekenin üstüne çıkmasına denir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından da obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlar.
Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının %15-18′i, kadınlarda ise %20-25′ini yağ dokusu oluşturur. Bu oranın erkeklerde %25, kadınlarda ise %30′un üstüne çıkması obeziteye neden olur.
Tedavi edilmediği taktirde insan hayatının kalitesini ve süresini olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Mutlaka tedavi edilmelidir. Yapılan tedaviler sonrasında,özellikle bu tedavi cerrahi bir müdahale ise eğer ardından hastalarda istemedikleri ve psikolojik olarak olumsuz etkilendikleri saç dökülmesi yaşanır. Bu oldukça sık rastlanılan bir durumdur. Hastaların yaklaşık %40’ ında görülür.
Obezite tedavisinden kaynaklı saç dökülmeleri telogen effuvium tipi saç dökülmeleridir. Bebeklerin ilk aylarındaki saç dökülmesine benzer. Yani tedavi gereksinimi duymadan,vücut normal seyrine kavuştuğunda kendiliğinden yeniden çıkacaktır. Bu süre yaklaşık 6 aydır.
Obezite cerrahisi ardından görülen saç dökülmesi çoğunlukla gerekli besin maddelerin ve vitamin ihtiyacının yeteri kadar karşılanamaması neticesi meydana gelir. Bahsedilen vitamin eksikliği değildir. Operasyon ardından yaşanan kalori ve besinlerinin emilimi durumunda yaşanan ani değişimlerdir. Bu vücut için bir şok etkisi yaratır ve saçların dökülmesine yol açar.Obezite cerrahisinin esas amacı,dengesi bozulmuş vücudu tekrar bir dengeye oturtmaktır. Ancak obezite hastası olan insanların vücudu genel olarak ihtiyaçları olandan fazla besin tüketmeye alışmıştır. Bu da yapılan ameliyat ardından kalori dengesinin daha sağlıklı bir hayat tarzına erişmek için değişiklik göstereceği anlamına gelir. Bu da az önce bahsettiğimiz şokun yaşanmasına, besin ve vitaminlerin vücudun diğer parçalarına yönlendirileceği anlamına gelir. Saçlarda bu yüzden dökülür.
Saçlar Ne Zaman Dökülmeye Başlar?
Saç dökülmeleri ameliyatın ardından 3 il 6 ay arasında başlar. Bu durum hastadan hastaya farklılık gösterebilir. Gastrik bypass gibi emilimi azaltan ameliyatlarda, saç dökülme riski, mide bandı ya da tüp mide gibi kısıtlayıcı operasyonlara nazaran daha fazladır. Operasyonunu ardında 12 ile 18 hafta sonrasında hastanın kilo kaybı ve beslenme alışkanlığı düzene girmeye başladığında saçlar yeniden sağlıklı bir şekilde çıkmaya başlar.
Dökülmeleri Önlemek Adına Neler Yapılabilir?
Obezite cerrahisi uygulanmış hastalar için alınabilecek en büyük önlem,doktor ve diyetisyenlerinin verdikleri beslenme düzenine uymak ve vücutları için gerekleri olan vitaminleri ihmal etmemek olacaktır. Hızlı bir şekilde kilo verme süreci içinde bu tavsiyeler, sağlıklı bir vücuda kavuşmak için oldukça önemlidir. Kilo verme süreci sona erdiğinde, kilo ve yeme alışkanlıkları normal bir hal aldığında saçlar eski gücüne kavuşur.
Saç dökülmeleri için doktorun önerdiği beslenme tablosunun dışına çıkmamak yeterli olacaktır.Yeteri kadar B, B12, D vitaminleri alınmalı,aşırı A vitamini alınmamasına dikkat edilmelidir.Aynı zamanda omega3, float, biotin ve çinko ağırlıklı beslenmekte önemlidir.Ancak dökülmenin nedeninden emin olunmalıdır.Dökülmelerin sebebi operasyon değil de taşınan kronik bir hastalık yada başka bir durumda olabilir.Bunun tespit edilmesi ve uygun tedavinin uygulanması gerekir.
Tedavisi Var mı?
Operasyonel obezite tedavisinden kaynaklı saç dökülmelerinde ayrıca herhangi bir tedavi uygulanmaz.Zamanla saçlar yeniden çıkar.Sabırlı olmak ve doktorun tavsiyesine uymak yapılabilinecek en doğru şeydir.