Yalnızca hamileyken değil hayatınız tüm dönemlerinde sağlığınıza dikkat etmeniz hamilelik sürecini sağlıklı bir şekilde sürdürmeniz için gereken önemli bir koşuldur. Uzak durmanız veya yapmamanız gereken şeyler sadece hamilelik döneminde değil öncesinde de dikkat edilmesi gereken şeylerdir.
Hayatınızın hiçbir döneminde sigara ve alkol kullanmamış olmanız büyük bir artıdır. Sigara içen annelerin düşük doğum ağırlıklı bebekler dünyaya getirme olasılığı daha fazladır. Bebek doğduktan sonra enfeksiyon hastalıklarına daha yatkın olur. Tütün ve alkol haricinde dikkat etmeniz gereken unsurları şöyle sıralayabiliriz;
- Röntgen ışınlarından uzak durun. Herhangi bir sağlık kuruluşuna gittiğinizde bu bölümlere yakınlaşmaktan kaçının.
- Enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riskine karşı hastane ortamında çok bulunmayın.
- Kendi başınıza doktorunuzun tavsiye etmediği hiçbir ilacı kullanmayın. Ağrı kesicileri bile doktorunuzdan onay almadan almayın.
- Hamilelikten önce kullandığınız tüm ilaçları ve reçetesiz uygulamalar (bitkisel tedaviler, balık yağı takviyesi gibi ) hakkında doktorunuza bilgi verin.
- Kafein alımınızı kısıtlayın. Koladan, kahveden, çaydan aldığınız toplam kafein miktari 200mg den az olmalıdır. Kolada 33mg kafein, bir fincan kahvede 57mg kafein vardır.
- Bitki çaylarını günde 2 bardaktan fazla tüketmeyin.
- Saç boyamanın zararı hakkında net bir bilgi yoktur. İlk üç ay boyamaktan kaçınmanızda fayda var. Boyarken kullanım koşullarının dışına çıkmamaya özen gösterin. Sağlık bakanlığının onay verdiği ürünleri kullanın.
- Protein ve vitamin alımının önemli olduğu bu dönemde abu cuburdan uzak durun. Onlar faydalı şeyler içermediğinden yalnızca kilo almanıza sebep olur.
- Çok sıcak suda yıkanmaktan kaçının.
- Kimyasal madde içeren maddelerin kokusundan uzak durun.
- Yiyeceğiniz eti iyice pişirin. Pişmemiş veya az pişmiş sucuk, salam gibi et ürünleri mikrop içerir. Bbebeğiniz beyin hasarıyla doğabilir ya da düşük yapabilirsiniz.
- Evcil hayvan besliyorsanız dışkısını temizlemekten kaçının. Hayvan dışkıları – özellikle kedi dışkısı- toksoplazma mikrobu içerir. Temizlemek zorundaysanız eldiven kullanın ve eldiveni her seferde değiştirin. Dışkıları uzun süre evde bekletmeyin ki daha çok mikrop yaymasın.
- Çok uzun süre hareketsiz kalmamaya özen gösterin. Kan dolaşımınızın sağlıklı bir şekilde sürmesi için ve pıhtı oluşumunu önlemek için kısa yürüyüşler yapabilirsiniz.
- Hamilelikte ödem ve varis oluşumu görülür. Bu yüzden çok uzun süre ayakta kalmayın. Sık sık ayaklarınızı yükseltip yatarak dinlenin.