PRP (Platelet rich plasma) tedavisi, günümüzde kullanımı artmaya başlayan bir yöntem haline gelmektedir. Bu yöntem, dışarıdan ilaç kullanılmaksızın kişinin kendi kanı ile bazı önlemlerin alınmasını ve tedavi olanakları sağlar. Bu yöntem sayesinde hücre yenilenmesi hızlandırılır.
PRP uygulaması birkaç basamaktan oluşur. Öncelikle kişinin herhangi bir damarından 10cc ye yakın kan alınır. Kan, steril işlemler ile tüpte toplanır. Bu tüpte santrifüj edilen kan plazmasından ayrıştırılır. Yaklaşık 10 dakika süren santrifüj işleminden sonra trombositten zengin kan elde edilmiş olur. Elde edilen kan büyüme faktörlerince zengin platelet hücrelerinden oluşmaktadır. İşlemler sonucu elde edilen kan uygulama bölgesine enjekte edilir. Kişinin ihtiyacına göre bu işlem belirli aralıklarla yapılır.
PRP Tedavisinin Faydaları Nelerdir?
- Hücreleri yeniler. Doğal yöntem ile gençleşmeyi sağlar.
- Deriye parlaklık kazandırır. Elastikliği artırır.
- Cilt turgorunu düzenler, kuru ve mat görünümü ortadan kaldırır.
- Saçları güçlendirir ve dökülmeyi önler.
- Yüzdeki deformiteleri önler.
- Derinin lazer işleminden sonra yapılanmasını sağlar.
- Yaşlanmaya bağlı kırışıklıkları önler.
- Aşil tendonu kopmasına karşı ameliyatsız çözüm imkanı sağlar.
- Ağrıları azaltır veya yok eder.
- Çatlakların yok edilmesinde kullanılabilir.
PRP Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
Dış görünümün güzelleştirilmesinin yanında PRP tedavisi saç kayıplarında, herhangi bir nedene bağlı oluşan ağrıların azaltılmasında, özellikle diyabet hastalığının yol açtığı yaralarda, varis patlamalarında, iyileşmeyen yaralarda, tendon yaralanmalarında kullanılabilmektedir.
Saç Tedavisi: Genetik faktörlere bağlı olan saç dökülmelerinde oldukça olumlu sonuçlar alınmaktadır. Saç köklerinin ihtiyaç duyduğu fibroblastlar kandan ayrıştırılarak saç derisine enjekte edilir. Acısız ve iz bırakmayan işlem sonrası hasta normal yaşantısına devam edebilir. Günlük 100-150 tel saç dökülmesi normal kabul edilir. Daha fazla olduğu durumlarda yardım alınmasında fayda vardır.
Cilt Gençleştirme: Ciltteki hücrelerin yaşlanmaya bağlı olarak yenilenmemesi beklenen bir durumdur. PRP tedavisindeki amaç cilde yeni canlı hücrelerin kazandırılmasıdır. Doldurma işleminden farklı bir işlemdir. Uygulamada herhangi bir doldurma yöntemi yoktur. Amaç bölgeye gençleştirecek ürünlerin verilmesidir. Genelde vücudun yüz, boyun, el, bacak, kol gibi görünen kısımlarında tercih edilir. Leke, yara, çatlak, kırışıklık gibi derinin zarar gördüğü durumlarda yapılabilir.
PRP Tedavisinin Yan Etkisi Var Mıdır?
Uygulama esnasında enfeksiyon riskinin önlenmesi için sterilliğin korunması gerekmektedir. Bu nedenle doktor kontrolünde yapılmalıdır. Nadir olarak kısa süresi deride kızarıklık, morluk, şişlik ve ağrı görülebilir. Alerjik reaksiyonlar meydana gelmez. Tedaviden sonra doktorun söylediği banyo yapabileceğiniz tarihe uymanız gerekmektedir. Aşırı güneş ışığından korunmanızda fayda vardır. Yaptırılacağı düşünülen bölgede enfeksiyonu olanlara, kan hastalığı olanlara, kanser öyküsü olanlara ve hamilelere PRP tedavisi önerilmez.