Hamileliği Önleyen İğneler Nedir? Gebelikten Korur mu?

Hamileliği Önleyen İğneler Nedir? Gebelikten Korur mu?

 Hamileliği önlemek için koruyucu iğne kullanmak hakkında bilgiler içeren bir yazıdır. Bu yazıda 1 aylık ve 3 aylık iğneler hakkında detaylı bir inceleme yapılmıştır. 1 aylık iğneler gebelikten korurmu? 3 aylık iğnelerin 1 aylık iğnelerden farkı nedir?

 

 İğneler, pratik ve koruyuculuğu %99 olan yöntemlerdir. 1 aylık ve 3 aylık olmak üzere iki çeşidi vardır.

1 aylık iğneler:

Ayda 1 kez aynı günde uygulanır. İğneler östrojen ve progesteron içerir. Yumurtlamaya engel olarak erkek tohum hücrelerini rahim içine almaz ve böylelikle döllenme gerçekleşemez ve gebe kalınmaz. Her ay iğne yaptırmaya gidebilirim diyorsanız bu yöntem gayet uygundur. Ek bir yöntem kullanmanıza gerek yoktur. Kürtaj veya düşük yapmış olmanız bu iğneleri kullanmanıza engel değildir (ilk 7 gün içinde takılır). Emziren kadınlar doğumun üstünden 6 ay geçtikten sonra, emzirmeyen kadınlar ise doğum yaptıktan 3 hafta sonra bu iğneleri yaptırabilir.

Gebeliği önleyen 1 aylık iğnelerin riskleri var mıdır?

 İğneyi yaptırdıktan sonra adet görmeye devam edeceksiniz. İlk kanama 15-20 gün sonra olur. Nefes darlığına, şiddetli  baş, göğüs, karın ve bacak ağrısına, sarılığa, görme bozukluklarına sebep olabilir. Aşırı miktarda adet kanamanız varsa doktorunuza derhal başvurmalısınız. Ayrıca cinsellikle bulaşan hastalıklardan korumaz.

1 aylık iğneleri neden kullanmamalıyım?

Meme kanseriysen, damar tıkanıklığın varsa, geçmişte felç geçirdiysen, yüksek tansiyonlu hastaysan, karaciğer-şeker-safra kesesi hastalığın varsa, sigara içiyorsan, ameliyat olacaksan veya yeni ameliyat olduysan, migrenin varsa ve HIV,AIDS tedavisi görüyorsan bu iğneleri kullanmamalısın.

1 aylık iğneleri ne zaman yaptırmalıyım?

İlk iğne adetin ilk 5 günü içerisinde yapılmalıdır.

3 aylık iğnelerin 1 aylık iğnelerden farkları nelerdir?

 3 aylık iğneler 3 ayda bir aynı gün uygulanır ve sadece progestreron içerir. Östrojen kullanamayan kadınlar da kullanabilir. Kilo alabilirsiniz. İğneyi kullandığınız sürece gebe kalmazsınız fakat bıraktıktan sonra 1 yıla kadar doğurganlığınız gecikebilir. En az 2 yıl hamile kalmazsınız. Emziren kadınlar 6 haftadan sonra kullanmalıdır. Tüberküloz ve sara tedavisi görüyorsanız kullanmamalısınız.

 20 yıldan uzun süredir şeker hastalığınız varsa,kalp- damar rahatsızlıklarınız varsa, karaciğer hastasıysanız ve ağır derecede yüksek tansiyon hastasıysanız bu yöntemi kullanmayınız.

İğne kola veya kalçaya kas içine uygulanır. İğne yerini ovmayınız. Eğer iğne yapılan yerde ağrı veya kızarıklık oluşmuşsa, şiddetli baş ya da karın ağrısı çekiyorsanız sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

Yorum Yap
0 Yorum yapan